Dieuwertje Poort: America, fuck yeah!

Dieuwertje Poort: America, fuck yeah!

Geneeskunde in Nijmegen; net als onze Charlotte ben ik ontzettend blij dat ik 3 jaar geleden ben ingeloot voor deze studie. Mijn bachelor is binnen, maar op mijn master (co-schap) moet ik wachten. Nu kan je wachten (of trainen) tot je een ons weegt, of je kan onderzoek gaan doen op medisch gebied. Na een paar maanden werken, “yolo-en” en uiteraard heel veel trainen (inclusief mooie reisjes door Europa) vond ik het wel tijd om iets nuttigs te gaan doen, onderzoek dus.

Mijn vriendinnetje Kim is zojuist geëmigreerd naar Boulder, Colorado. Ik word dagelijks doodgegooid met jaloers makende foto’s van sunshine-rides in the mountains. Nu zit er een ontzettend goed aangeschreven universiteit in Boulder en ontzettend veel laboratoria, waaronder het integrative physiology of aging waar ik momenteel onderzoek doe. En uiteraard heb ik mijn Isaac meegenomen, zodat ik een goede basis kan leggen voor de duatlons en triatlons deze zomer.

Trainingsparadijs

Boulder is een town aan de voet van de rocky mountains op 5,430 feet (laten we maar meteen Amerikaans doen)hoogte. Uiteraard wonen er veel studenten in Boulder (want er is een universiteit), maar daarnaast is het een populair gebied voor atleten. Triatleten, wielrenners, marathonlopers: je ziet ze overal. Ik had echter wel verwacht dat ik wat dikzakken tegen zou komen, het blijft tenslotte Amerika. Maar ik heb er nog geen enkele gespot. Want in Boulder, daar houdt écht iedereen van sporten en het outdoor leven, het is waarschijnlijk de meest actieve town van de USA. En dat is leuk, want men begrijpt me als ik enthousiast vertel over mijn 130km lange tocht, of als ik even wil lopen in de lunchpauze. Daarnaast zijn er talloze fiets-loop en zwemgroepen, eindeloze trails, en prachtige brede wegen om te fietsen. Ik ben gelukkig, en Isaacje ook, ik zie het aan hem (zie onder het bewijs, die isaac shined!)

Topatleten

Inmiddels zijn de eerste 3 weken van mijn stage voorbij, en sta ik elke ochtend met een brede glimlach op. Het is hier dagelijks mooi weer, en als de zon niet schijnt sneeuwt het. Maar die sneeuw is binnen 2 dagen ook weer weg, en geeft wel prachtige plaatjes (zie onder). Het is gebruikelijk om in Boulder voor het werk te trainen, wat inhoudt dat er om 7am een loop, fiets of zwemtraining afgewerkt wordt. In Nederland sta ik vrijwel nooit voor 9 á 10 uur op, laat staan dat ik in staat ben om 2 uur eerder te gaan trainen. Maar hier in Boulder kan ik enorm genieten van de vroege trainingen, om vervolgens fit naar het lab te gaan.

Wat me nog dagelijks verbaasd is het sportniveau in Boulder. Zo liep ik laatst met een vrouwelijke collega die me vertelde dat ze de marathon dit jaar gelopen heeft in 2.34 (!). Dat is gruwelijk hard. Zaterdag reed ik mee met “de wedrenners A” van Boulder. De man naast me vertelde doodleuk dat die renners op kop bij die en dat prof-team reden, dat die vrouw the American championships CX heeft gewonnen, en dat hij zelf veel triatlons heeft gewonnen. Ik was dan ook blij dat ik de groep een uur bij kon houden voor ik moest lossen op een klim, waarna ik eindelijk een paar bekertjes op strava had verdiend. Want al trap ik me het snot voor ogen, een qommetje krijg je hier niet zomaar. Ook geen top-10 plek trouwens. Ik moet het meestal doen met een schrale “ergens in de 30e” plek. Holy moly, wat is iedereen hier goed.

Verliefd op Colorado

Inmiddels ben ik verliefd op Colorado: Het is hier echt ontzettend mooi. Tot nu toe heb ik alleen nog maar vriendelijke mensen ontmoet: mijn collega’s zijn awesome, mijn sportmaatjes zijn gezellig en fanatiek, en het lijkt of niemand hier chagrijnig is. Auto’s houden erg goed rekening met wielrenners, zelfs na een kamikaze-achtige actie waarbij ik mezelf bijna onder een auto wierp werd er nog steeds vriendelijk voorrang geleverd door de desbetreffende chauffeur. De eindeloze wegen zijn echt heel mooi, je hebt constant uitzicht op de rocky mountains. In mijn achtertuin kan ik meteen steile trailpaden op met een prachtig uitzicht, en ook flagstaff mountain kan ik opknallen: een steile klim van zeker 10 kilometer. Nederland (in Colorado, ja) heb ik ookal gevonden, een klim van zeker een uur die naar een country-achtig dorpje brengt. Serieus, de alpen kunnen niet tippen aan Colorado, echt niet. Ik zou het iedereen aanraden.